Vindsurfing

Danmark är ett av de områden i Västeuropa där det blåser mest. Med ett årligt genomsnitt på 9 meter per sekund är västra Nordjylland faktiskt den plats där det blåser mest på hela kontinenten. Det speciella med norra Europa är den mycket varierande vindstyrkan, något som beror på snabbt skiftande vädersystem. Därför kan du sällan räkna med att det ska vara samma vindhastighet och vindriktning i mer än 48 timmar i sträck.

Fem goda skäl till att vindsurfa i Danmark

1. Vindsurfing på alla nivåer: Danmarks kuster är så mångsidiga och varierande att de allra flesta kan hitta en plats som passar de egna färdigheterna. Det gäller oavsett om vi talar om vindsurfing-fantaster som vill ha ordentliga vindar där de kan leka med likasinnade, eller om det är en familj som letar efter en lugn vik utan allt för många åskådare.

2. Det finns gott om utrymme: Det finns ordentligt med plats på den danska kusten och en myriad av härliga platser där du slipper trängas på stranden och ute i vattnet.

3. Många möjligheter inom samma område: Om du reser i grupp så finns det ofta många olika önskemål och krav på vindsurfingmöjligheterna. I Danmark är avstånden väldigt korta vilket gör att det ofta är möjligt att hitta både höga vågor och lugnare fjordar eller sjöar inom samma område. Vid Klintmøller, till exempel, samlas våg-fanatikerna vid kusten eller i Hamburg Bugt medan de mindre erfarna surfarna söker sina utmaningar i Vandet Sø. Klintmøller är också en av de platser i Danmark där du kan surfa utan segel, det vill säga rida på vågorna på en surfingbräda utan segel. Vid Hvide Sande och längs hela Holmsland Klit surfar de erfarna utanför Norsjöns kust samtidigt som speedsurfare och mindre erfarna surfare håller till i den grunda Ringkøbing Fjord.

4. Mer tid i vattnet än i bilen: I Danmark kan du alltid hitta en kust med optimala vindförhållanden. Du kan också byta kust utan att behöva köra bil i flera timmar. Ingenstans i Danmark är du längre från vattnet än en resa på 45 minuter.

5. Vinden: Västanvinden gör sitt till när vindstatistiken ska mätas. Särskilt på för- och sensommaren är det den västliga vinden som skapar utmanande och krävande väderförhållanden för surfarna. På sommarhalvåret varierar vinden kraftigt – från svag vind, som är lämplig för nybörjare, till måttliga och friska vindar som passar de mer erfarna. De riktiga proffsen kan se fram emot en och annan riktig storm.

När kan man vindsurfa i Danmark?

Med rätt utrustning är det möjligt att vindsurfa från april/maj till september/oktober. Under höstmånaderna när frontsystemen förändras snabbt kan vindstyrkan variera kraftigt. Under en genomsnittlig vecka på våren eller hösten kan du förvänta dig tre dagar med starka vindar, två dagar med måttlig vind och två dagar med lite vind. Det innebär att det finns goda möjligheter att kunna prova på alla typer av surfing.

Var får man vindsurfa i Danmark?

Du kan vindsurfa runt praktiskt taget hela Danmarks 8 700 km långa kust, samt i många fjordar och sjöar. Vissa attraktiva vindsurfingområden ligger i skyddade områden. Vindsurfing är tillåten i dessa områden men i vissa fall förekommer ordningsregler och restriktioner som självklart måste respekteras. Även om vindsurfing inte innebär några varken miljöfarliga utsläpp eller buller så kan fåglar bli förvirrade och stressade av vindsurfarnas framfart.

Detta gäller särskilt under häckningssäsongen och i vissa fall har vindsurfing förbjudits eller reglerats av just den anledningen. Dessa förbud mot vindsurfing gäller bara i EU:s fågelskyddsområden och Ramsar-områden och endast när det förekommer skyltning om förbud.

Share this page

Segling i Danmark

Sjöliv i Danmark

Till havs längs Danmarks vackra kuster!

Thorup Beach, Danmark

Naturupplevelser

Sanddyner, böljande landskap, klippor och kilometerlånga stränder - upptäck naturen i Danmark!

Skaggen Odde Fyr Danmark

Danmarks otroligt långa kust

Tusentals kilometer fina, vita sandstränder väntar på dig i Danmark.