Upplevelser vid havet

Det är alltid nära till den danska naturen, som året runt är full av roliga, gratis och spännande upplevelser. Här hittar du förslag på naturupplevelser längs med de danska kusterna som passar både barn och vuxna.

Mer än 8 700 km kust väntar
Med en kustlinje på mer än 8 700 km är det aldrig långt till en strand i Danmark och är det barn med på resan är det en rolig lekplats med många spännande möjligheter till underhållning.
Sök efter stränder i Danmark  

Gå på bärnstensjakt
Du kan i princip hitta bärnsten (kåda som är 30 - 50 milj. är gammal) längs alla Danmarks kuster men där det blåser mest och vågorna slår som hårdast är chansen störst att hitta något. Med andra ord är Jyllands västkust bäst men man hittar också bärnsten längs med Kattegatts och Östersjöns kuster. Men tänk på att titta ordentligt, bärnstenen ligger inte bara och glittrar på stranden.

Bärnsten är inte bara gul, den kan också vara vit, svart eller rödaktig och är med andra ord lätt att förväxla med stenar. Det finns några enkla knep för att se om det är äkta vara.

● Slå den försiktigt mot dina tänder. Om den känns mjuk och inte klirrar är det troligen bärnsten.
● Gnugga den mot en tröjärm och håll den sedan mot håret. Blir det elektriskt ät det bärnsten.
● Lägg det du tror är bärnsten i ett vattenglas tillsammans med två matskedar salt. Om det är bärnsten kommer det att flyta upp till ytan.
● Den känns mjukare än sten och känns varm när du håller den mot kinden.
Läs mer om bärnstensjakt i Danmark (pdf) 

Leta fossiler
Du kan leta efter fossiler i hela Danmark året runt. Om du har tur hittar du framför allt sjöborrar och dess taggar samt "vätteljus" (belemnit) som är en sorts bläckfisk. Om du använder hammare och mejsel kan du också ha turen att hitta fina förstenade hajtänder, musslor, koraller, krabbskal och fisk. De bästa platserna att hitta fossiler i Danmark är Møns Klint, Stevns Klint, Faxe kalkbrott på Själland och den lilla ön Fur i Limfjorden. Mindre känt är den jylländska fossilrutten som går genom Jyllands istidslandskap.
Läs mer om fossiljakt i Danmark (pdf) 

På spaning efter sälar och tandvalar
Sälar och tandvalar är vanliga havsdäggdjur i de danska vattnen där de eleganta djuren söker föda. Uppe på land hittar man sälarna främst på näs och småöar dit det sällan kommer människor. Den vanligaste sälarten i Danmark är knubbsäl. Den hittar du vid Vadehavet på Jyllands västkust, i Skagerak, Limfjorden och Kattegatt, Öresund och i Östersjön. 

Tandvalar finns överallt längs med de danska kusterna, förutom på Bornholm. Det är ganska enkelt att se dem, tandvalen har en mycket karakteristisk liten, trekantig ryggfena som syns när valen jagar sill uppe vid ytan. Du kan se tandvalar både i Storebælt och Lillebælt, Skagerak, Kattegatt och i Nordsjön men väldigt sällan i Öresund. Även om tandvalen är en av världens minsta valar kan de bli upp till 180 cm långa.

Läs mer om sälspaning i Danmark (pdf) 

Svart Sol (Sort Sol) 
Om du åker till våtmarken vid Tønder på södra Jylland, kan du uppleva ett fascinerande fenomen när tusentals starar bildar fantastiska formationer på himlen. Fenomenet kallas "Svart sol" och det är verkligen värt en resa. Svart sol kan upplevas vår och höst och det är stört chans att se fenomenet vid Tønder men det existerar också kring Ribe, vid "Tipperne" i den sydligaste delen av Ringkøbing Fjord, vid dämningen till Rømø och vid en del andra platser i området.  
Läs mer om "Svart sol" 

Övernatta mitt i naturen
Om du har lust att övernatta i naturen och somna till ljudet av vågornas brus kan du göra det på en av de cirka 1000 primitiva naturlägerplatser som finns i Danmark. Det kan vara ett vindsydd du sover i eller under bar himmel eller kanske i ett tält. Men förbered dig på att det är primitivt. Det kan ibland finnas vatten, ibland en båtplats men räkna inte med så mycket mer. Men i gengäld vaggas du till sömns av ljuden från naturen.
Läs mer om naturlägerplatser i Danmark

Hitta fler naturupplevelser med hjälp av Naturkatapulten

Läs mer om familjesemester i Danmark

Läs mer om naturupplevelser i Danmark

Share this page

Cykelsemester badstrand Danmark

Cykelsemester med barn

Danmark är ett riktigt cykelland – här kan du cykla nästan överallt på de trygga och välskyltade cykellederna. Med lite planering blir cykelsemestern ett familjeäventyr.